M ČR Klasika 2010, Kostelec u Jihlavy

20.09.2010, Michal Besta

Pokud jsme si doposud mysleli, že na klasice se nějaká ta vteřinka snad ani nepočítá, pak jsme se o víkendu přesvědčili o opaku. Například v nedělním finále dělilo Filipa od bronzu pouze 9 vteřin, od stříbra pak 55 vteřin. Považte, že při délce tratě 10,6 km se chleba lámal až na konci.

Od sběrky do cíle ztratil Filip 4 vteřiny (běžel 42 vteřin oproti Hubagových 38 vteřinám). Můžeme se pomyslně přesunout ještě o jednu kontrolu zpět a připočíst 11 seKUNDOVOU ztrátu na „předsběrku“ (25 vteřin pro Ňufa, 36 vteřin pro Filipa) a to už jsme na 3. místě jenom kousek ke druhému Hubagemu. Ten kousek, to znamená, že druhé místo pro Flinče zůstalo viset na jasné kontrole (třetí od konce), přehlédnutá kupka na hraně čistého lesa a paloučku. Filip je ostatně znám svou štědrostí, vzpomínáte, jak daroval Chlupovi stříbro v loňském roce na M ČR v middlu? Letos to „daroval“ Hubagemu a Robovi …, co se od něj ještě dočkáme v budoucnu …?

No, ty uličnice seKUNDY nám fakt nepřály a projevily se jako velké potvory již v sobotním semifinále, tentokrát neměly rády například Perase, který ve své nabité semifinálové skupině ztratil postup o 52 vteřin, Honza se snad jako jediný z mlaďochů do cíle neflákal (viděl jsem to na vlastní oči), svůj pomalejší úsek si však „vybral“ již v první půlce trati, to asi (ostatně jako všichni ostatní) teprve zjistil, že se vlastně neběží semifinále klasiky, ale velmi rychlý middle. Byly ty stejné „SeKundy“, které se pomstily Markovi? Maro byl před startem obzvláště klidný, měl totiž před sebou (zdánlivě) jednoduchý „C“ rozběh, jo, jde se takzvaně „na pohodu“. Jo, pohoda, od postupové 6 příčky pouhé 2 sec a konečné 9. místo. Jak to? V té téměř jedné vteřině se vetřeli dokonce tři braTŘI. Marek si deváté místo „pojistil“ doběhem ze sběrky do cíle, dal si to o 8 vteřin pomaleji než nejrychlejší z tohoto rozběhu (nějaký) Kubelka ….

KDYBY, to jsou jen kdyby. Zklamání bylo následně veliké a nejen jmenovaní borci, ale i ostatní nepostoupivší (Alča kolem 100 vteřin za 6. místem, Dorka skvělý začátek a následně Venda Horčičková v zádech …) pak těžko hledali motivaci pro neděli (Vojta ji pak nenašel vůbec …). Ty stejné sekundy na nás však byly v jednom případě i shovívavé, Mele si to uměl pojistit, měl sice dost odřená záda, ale nakonec ze svého rozběhu postoupil o 3 sec.

Pojďme se však na výsledky podívat i jinak. Bestík potvrdil, že je fakt BEST, v rozběhu druhý, porazil ho (opět jen o 33 sekundy) jakýsi Michal Smola. V neděli měl v hlavním závodě za zády jen samé špeky a velká škoda, že se ve Švédsku nemohl přece jen více věnovat atletice (běhal tam spíše orienťáky), v našlapaném Áčkovém finále na něj zbylo konečné 24. místo. Zbytek našich chlapů: Košík 17. místo v Béčku, Tomek Holasů 9. místo a Mirek Hadačů 32. místo v Céčkovém finále, Kove pak 8. místo v dÉčkovém. Naše jediná žena v hlavní kategorii Šárka se objevila ve finále C na 26. místě.

Nutno ještě zmínit juniora Meleho, mít v kategorii letošního juniorského mistra světa na klasice Páju Kubáta – nic jednoduchého. Na trati boj, nepomohlo ani sporé oblečení kvůli aerodynamice, Meleho v druhé polovině trati doběhl o 4 minuty i (údajně netrénující) Ondrys Kantor, nakonec z toho bylo (jen) 12. místo.

Kromě Flinchese v H18 bojoval v áčku i Boris, tento horký kandidát na placku (letos má již 2 medaile z MČR na dlouhé a na mýdlu) nakonec doplachtil „až“ na 9. místě (mám to sice z druhé ruky, ale prej se nějak na začátku závodu klepl do nohy a byl ve svém výkonu omezen). 

Naši vetoši letos seKUNDOvali spíše v Béčkových finále, někteří bojovali proti sobě, Hanys P. nadělil Mirkovi S. dokonce 17 minut, někteří museli hledat skalpy jinde, např. Evžen porazil Standu Moravce (SOP) i Oldu Kodedu (tatínka reprezentanta Štěpána …), Láva dostal docela sodu, ještě, že to teoretik Břeťa Koč diskl. Jana K skončila bramborová v D35B, Martina o dvě kategorie výše nejen, že porazila Hanku Sochorovou, ale i skvěle vymyslela jeden dlouhý postup, tak byla navýsost spokojená (po sobotním semifinále chtěla končit s OB a věnovat se, stejně jako Inka S, pouze historii a architektuře. Spokojení nakonec byli snad i rodiče Hadačovi, po čase jsme viděli závodit i Terezu, byť zatím pouze v T3. Nezapomeňme také na autora tohoto článku, který to v neděli (před startem dokonce 2x) docela posral na druhou kontrolu (a pak musel jít znovu kakat, znova 2x …). S takovou nemohl pomýšlet výše než na 4. místo v kategorii H45.

Odkaz na stránky závodu zde

5 komentáře k “M ČR Klasika 2010, Kostelec u Jihlavy”

  1. Flinches napsal:

    „like this.“ 😉 dobre napsane zhrnuti zavodu 🙂 ale jenom doplnim ze jsem ty posledni 2 kontroly sel naplno v krecich (coz pro me znamenalo ztratu 11seKUND), tak aby se nereklo ze jsem do toho nedal maximum… 🙂

  2. Mele napsal:

    Moc pěkné, opravdu a já jenom doplním, že Ondrys hraje fotbal a proto byl po 14km běhu lesem jen 30 kund za bednou…že Argi??:-)
    Jo a mám pocit, že jsem pobo stál tři medaile, jednak jsem nezaběhl placku za sebe, jednak jsem běžel s Marem v So déle než 8 min, a tím ho jistě přivedl na jiné myšlenky, které mu pak zabránili v soustrředění se na doběh, ani to by snad ještě v očích pobo nebylo snad tak strašné, ale pro jistotu jsem na radiu sejmul Borise, a tak ho připravil o lepší umístění, tímto se Ti Borisi omlouvám, neviděl jsem tě a nechtěl jsem tě z toho šutr shodit…:-(

  3. Michal Besta napsal:

    Dovolím si taktéž doplnit – a to 2 fotografie podtrhující 2 důležité momenty víkendu:
    1. Předseda se chystá změnit dres. Bude z něj seveřan nebo jen nechává POBO v smradlavé igelitce?
    2. Martin S. a Martin M. pro dobrý výsledek podstoupí jakoukoliv „terapii“ (v duchu hesla: Dobrá mast a hluboký předklon řeší vše). 4. místo v H45 a 12. v H20 za to zřejmě stálo… 🙂 O kolik míst by se po podobném zákroku posunul Filip?

  4. Mirek Hadač napsal:

    http://kade.cz/mcrklasika2010/slides/IMG_0616vyrez.html, tady je zdokumentován Filipův nedělní doběh (prohlédněte si asi 10 fotek doprava, i ty, když už dobíhají další, pořád tam leží na zemi…..)

  5. Martin_Sch napsal:

    Flinchesi, koukám na ty fotky, fakt’s ten závěr asi nevypustil. V tom případě to musíme reklamovat u pana Škrabala, nebo že by to byly ty potravinové doplňky, které jsem Ti dal před závodem … ??? (Meleho jsem před závodem masíroval zezadu, Tebe pro změnu nakrmil zepředu, no – žádná sláva pro podpůrný tým …)

Zanech komentář

*